A beszállítók árai gyorsan változhatnak és ezt a legtöbb esetben nem tudjuk megjeleníteni, ezért kérjen AJÁNLATOT a keresett termékre (ha nem találja itt, akkor is)!

Jöhetnek a 30 TB-os merevlemezek

Jöhetnek a 30 TB-os merevlemezek

Egy új fejlesztéssel ugyanis már ez a szint is elérhetőnek tűnik. A merevlemezek piacán belül még augusztusban bukkant fel a hír, miszerint alaposan megugrottak az eladások, vagyis az SSD előrenyomulása mellett még ezen hagyományos tárolók számára is bőven marad hely.

Most egy új fejlesztésről számoltak be az illetékesek, amely lehetővé teszi a kapacitás további jelentős növelését.

A japán illetőségű Showa Denko bejelentette, hogy az úgynevezett MAS-MAMR (microwave assisted switching-microwave assisted magnetic recording) alkalmazásával sikerült olyan lemezeket előállítaniuk, amelyeknél még vékonyabb sávokkal tudták növelni a sűrűséget, ezen fejlesztések bevonásával pedig a Toshiba idővel akár 30 TB-os merevlemezeket is piacra dobhat, bár arról egyelőre nem beszélnek, hogy erre mikor kerítenének sort. Mindenképpen fontos részlet, hogy 3 gyártó közösen dolgozta ki az új változatot, a tulajdonképpeni lemezekre koncentráló Showa Denko mellett ugyanis az olvasófejeken munkálkodó TDK, valamint a meghajtókat fejlesztő Toshiba is részt vett ebben, hiszen mindannyiban érdekeltek a további előrelépésekben, azok végrehajtásában, ami elsősorban a nagyvállalati szegmensben jöhet majd jól.

A Toshiba nemrég a 18 GB-os példányokról rántotta le a leplet, ezek még a MAMR-kategóriába tartoznak. Jól látszik azonban, hogy a kapacitás további növelése érdekében már a még újabb technológiára lesz szükség, amely a jelek szerint jól skálázható, így hosszú éveken keresztül bevethető lesz a számok fokozatos növelése érdekében. Az egyes gyártók jelenleg is több eltérő úton-módon igyekeznek fenntartani a növekedés ütemét, a Seagate például a heat-assisted magnetic recording (HAMR) alkalmazása miatt volt kénytelen alaposan áttervezni saját meghajtóit, mivel a perpendicular magnetic recording (PMR) névre keresztelt technológia jól látható módon kezd kifulladni. A Western Digital eredetileg szintén a MAMR mellett tette le voksát, ezt azonban később az energy-assisted PMR (ePMR) váltotta fel a tervekben, az első ilyen meghajtókat pedig tavaly piacra is dobták.

Náluk néhány éven belül váltaná ezt fel a HAMR, míg a Toshiba a most bejelentett új változatra alapozná további fejlesztéseit.


Forrás: sg.hu

További hírek