Máris nagyot zuhantak a memóriaárak - és még tovább fognak esni

Máris nagyot zuhantak a memóriaárak - és még tovább fognak esni

Bár azt, hogy a memóriák ára hamarosan jelentős mértékű esésbe kezd majd, a PC Fórum már hónapokkal ezelőtt megírta, a durva zuhanást megkezdődését nem nagyon lehetett látni. Eddig - ugyanis a legújabb információk szerint beindult az áresés, méghozzá mindjárt egy 10%-os csökkenéssel, és a trend tovább folytatódhat.

Legalábbis ezt állítja a TrendForce piacelemző cég, aminek adatai szerint a forgalmazók és a memóriagyártók között októberben megkötött szerződésekben már átlagosan 10.14%-kal alacsonyabb árak szerepelnek, mint a megelőző negyedévben. A 4GB-os PC RAM modulok ára így 31 dollárra (8700 forintra), a 8 GB-os memóriáké pedig 61 dollárra (17 ezer forintra) csökkent.

Végre megkezdődött a memóriárak zuhanása, ami állítólag egy darabig el fog tartaniVégre megkezdődött a memóriárak zuhanása, ami állítólag egy darabig el fog tartani

Mindez ráadásul csak a kezdet - mondja a TrendForce -, hiszen a túltermelés csak most kezdődött el, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban további - akár ennél is durvább - áreséssel érdemes számolni a memóriák piacán. A jóslat szerint a legjobban a 8 GB-os modulok ára fog csökkenni, aminek mértéke meghaladja majd a 4 GB-os modulok esésének mértékét.

A cég szerint így a RAM-ok jövő év elejére már akár a 20%-kal is olcsóbbak lehetnek az idei árnál, de még ezek is tovább fognak majd csökkenni az ezt követő időszakban is. A jóslatok szerint a memóriaárak csökkenésének megállására vagy esetleges emelkedésére legkorábban 2019 második felében lehet majd számítani.

Forrás: pcforum.hu

További hírek